Африка

Пясъците на Африка са все по-близо за българските авантюристи и офроудъри.
За седма година през континента преминава състезанието „Africa Eco Race”, което е оригиналното продължение на легендарната надпревара „Париж-Дакар” провеждала се над 20 години на черния континент.
Основната цел на организаторите е да се запази първоначалния приключенски дух, взаимопощ и незапомнено приключение за желаещите авантюристи.
Основни двигатели на състезанието са Рене Метче и Жан-Луи Шлесер – победители в Дакар в африканските издания и хора с голям опит в органзизацията.
Офроуд приключението в Африка е в пъти по-ниско бюджетно от комерсиалния Южноамерикански „Дакар” и се слави с индивидуалното отношение към всеки състезател, независимо от постиженията и отбора за който се състезава.
За популяризирането на надпреварата в Балканския регион, организаторите се довериха на доайена на българския офроуд Тодор Христов – представител и координатор за състезанието за България, Гърция, Румъния, Македония, Албания и Сърбия.
Тодор Христов е един от основателите на организирания и състезателен офроуд в България от 2001-а година, ностел на много отличия в България и Европа като състезател с автомобил 4х4 и АТВ, човека организирал първото българско участие на „Рали Дакар” и сам участвал в три издания.
През 2008-ма година сформира „Bulgaria Off-Road Team” и под негово ръководство български пилоти жънат успехи на международната сцена, а името „Bulgaria Off-Road Team”всява респект на всяко състезание в Европа, Африка и Арабския Полуостров.
След много участия в кръгове от Световен и Европейски шампионат на няколко континента той успя да събере много добър текип от механици, пилоти и репортери, за които вече няма невъзможни неща и недостъпни места.
Христов организира от пет години и единствената маратонска надпревара в Европа в четири държави „Балкан Маратон Рали” и успя да доведе в България много елитни състезатели. За юбилейното пето издание през тази година голямата награда за победителя в ATV/МОТО категорията е безплатно участие в “Africa Eco Race” предоставена от Жан Луи Шлесер специално за „Балкан маратон Рали”.
За изданието през 2014-2015-а (старта е в края на декември, а финала в средата на януари) Христов подготвя силен отбор от България, Румъния и Турция, за да реазлизира и първото българско участие в тази надпревара. Освен състезателите ще се сформира и туристически клас, за не толкова подготвени машини и пилоти, които ще подкрепят българите и ще вкусят тръпката от пустинята. В същото време за тях и машините ще се грижи екип от опитни механици и ще бъдат в лагера на отбора. Старта е във Франция, следват 8000 км. през Мароко, Мавритания и Сенегал, а финала е на легендарното Розово езеро в столицата Дакар.
В момента се подготвя и специално предаване в една от националните телевизии, в което с всекидневни студиа ще се излъчват невероятни и красиви кадри от приключението, а сключения договор с „Евроспорт” гарантира още по-атрактивни кадри от хеликоптер и най-забвните моменти.
Не пропускайте това изживявяне и станете част от екипа...струва си до последния миг и песъчинка!

KARDJALI 4X4